Kuigi rasedust jaotatakse tavaliselt kolmeks trimestriks, tähistab neljas trimester olulist kohanemisperioodi nii beebi kui ka vanema jaoks esimese kolme kuu jooksul pärast sünnitust. Vaatamata selle olulisusele saab see periood sageli vähem tähelepanu kui rasedus ise. Seetõttu võivad eelteadmised, mida oodata ja kuidas valmistuda, olla suureks abiks selle muutustega teekonnal hakkamasaamisel. Millele on oluline neljandal trimestril tähelepanu pöörata?

Toetusvõrgustik

Tugeva toetusvõrgustiku olemasolu võib neljanda trimestri kogemust oluliselt mõjutada. See võib hõlmata sinu partnerit, perekonnaliikmeid, sõpru või ka teiste värskete vanemate tugigruppe. Enda ümbritsemine mõistvate ja hoolivate inimestega pakub sellel üleminekuperioodil emotsionaalset tuge, praktilist abi ja kogukonnatunnet.

Vaimne ja emotsionaalne heaolu

Neljas trimester võib olla emotsionaalne karussell enamusele värsketele vanematele. Hormonaalsed muutused, unepuudus ja vastsündinu eest hoolitsemise väljakutsed võivad kõik oma mõju avaldada. Lisaks on sinu keha just teinud läbi sünnitusprotsessi. Oluline on seada oma vaimne ja emotsionaalne heaolu esiplaanile. Ära karda otsida professionaalset tuge, kui võitled sünnitusjärgse depressiooni või ärevusega.

Puhkus ja lõõgastus

Ära alahinda puhkuse ja lõõgastumise tähtsust sünnitusjärgsel perioodil. Kasuta igat võimalust koos beebiga puhkamiseks, kaasa lähedasi hetkedeks, mil saad enda eest hoolitseda ja taastuda. Olgu selleks siis ukse taha toodud soe toit, Wolti krediit, abi koristamisel või suuremate lastega toimetamisel.

Puhkus ja lõõgastus ja enese eest hoolitsemine neljandal trimestril

Abi imetamisel

Kui plaanid oma last rinnaga toita, siis ära karda otsida abi, kui tekib sellel teekonnal raskusi või sul on küsimusi. Imetamine on oskus, mille omandamine võtab aega ja nõuab kannatlikkust nii beebi kui ema poolt. Imetamisnõustajad ja imetamise tugigrupid võivad pakkuda väärtuslikku juhendamist, näpunäiteid ja emotsionaalset tuge. Püüa imetamise ajal leida mugav asend ja lõõgastuda, kasutades selleks näiteks imetamispatja. Ära unusta tarbida piisavalt vedelikku ja täisväärtuslikult toituda. 

Ämmaemanda koduvisiit

Ämmaemanda kodukülastus pakub esimestel nädalatel pärast sünnitust hoolitsust ja nõuandeid füüsilise taastumise, enda heaolu, imetamise ja beebi hooldamise teemadel. Ja seda kõike mõnusas koduses keskkonnas. Nii on uus teekond võimalikult sujuv. Uuri juba raseduse ajal oma ämmaemandalt, kas ta teeb ka sünnitusjärgseid koduvisiite ja/või broneeri CARÁ ämmaemanda kodukülastus

Sünnitusjärgne massaaž ja kerge treening

Sünnitusjärgne massaaž lõõgastab, aitab vähendada stressihormoone ja taastada vereringet kehas. Massaažiga võib alustada juba 3 päeva pärast sünnitust. 
Sünnitusjärgne kerge treening nt jooga aitab samuti kehal sünnitusest taastuda ning aktiveerida kehatüve- ja vaagnapõhjalihaseid. Treening on näidustatud neile, kes on läbinud ämmaemanda juures sünnitusjärgse kontrolli ning saanud loa treeningutega alustada (tavaliselt u 8 nädalat pärast sünnitust, keistrilõike puhul u 12 nädalat pärast sünnitust). Alusta järk-järgult ning kuula oma keha, vältides harjutusi, mis tekitavad ebamugavust.

Doula tugi, ämmaemanda koduvisiit

Enesehoolduse põhivahendid

Sünnitusjärgne periood on värskele emale oluline aeg nii füüsilise paranemise kui emotsionaalse kohanemise jaoks ning enese eest hoolitsemine on seetõttu hädavajalik. Siin on mõned olulised tooted, mis võivad heaolu sünnitusjärgsel perioodil toetada:

  • Pesupudel: Hädavajalik sünnitusjärgse hügieeni jaoks. See võimaldab õrnalt ja mugavalt puhastada pärast sünnitust intiimpiirkonda, leevendades valu ja vähendades rebendites/haavades põletiku tekkimise riski.

  • Külmateraapiakotid: Külmakotid pakuvad leevendust valule, paistetusele ja ebamugavustundele pärast vaginaalset sünnitust ning soodustavad paranemist. Taaskasutatavat kotti saab kasutada nii jahutamiseks kui ka soojendamiseks ning see leiab rakendust ka hiljem erinevatel otstarvetel.

  • Rinnapadjad: Imavad rinnapadjad saab mugavalt asetada rinnahoidja sisse ja need pakuvad kaitset piimalekete eest. Saadaval on nii ühekordsed kui ka taaskasutatavad võimalused, vali oma eelistustele ja vajadustele sobiv variant.

  • Sünnitusjärgsed aluspüksid: Sünnitusjärgsed aluspüksid pakuvad taastumisperioodil vajalikku mugavust ja toetust. Hingavad ja venivad õmblusteta aluspüksid mahutavad ka sünnitusjärgseid sidemeid ja vajadusel külmakotti.

  • Imavad aluslinad: Aseta aluslina voodipesu, madratsi või pehme mööbli kaitseks lekete ja kahjustustuse vältimiseks. Aluslinad pakuvad tuge nii sünnitusjärgsel perioodil emale kui ka beebiga toimetamisel.

  • Sünnitusjärgne sprei: Spetsiaalsed spreid aitavad lahkliha piirkonnal pärast vaginaalset sünnitust paraneda. Need tooted sisaldavad tavaliselt rahustavaid, jahutavaid ja paranemist kiirendavaid koostisosi.

  • Nibukreem: Nibukreem on päästerõngas rinnaga toitvatele emadele, kes kogevad nibude tundlikkust, valulikkust või kuivust. Nibukreemid pakuvad leevendust ebamugavustundele ning aitavad ennetada nibude lõhenemist ja valulikkust. Piimapaisu leevendamiseks võid enne toitmist teha sooja dušši ning pärast toitmist panna rindadele külmakott või külmkapis hoitud kapsalehti.

  • Mugav riietus: Mugav, avara lõikega riietus on sünnitusjärgse mugavuse tagamiseks oluline. Vali pehmest kangast riided, mis ei ärrita tundlikku nahka ning lõiked, mis arvestavad keha muutuva kujuga.

  • Toit ja jook: Piisaval vedeliku tarbimisel ja mitmekesisel toitumisel on sünnitusjärgsel taastumisel ning imetamise õnnestumisel tähtis roll. Hoia käepärast veepudelit ja toitaineterikast toitu, mis toetab sinu energiataset ja üldist heaolu.

    Värske ema koos vastsündinud beebiga

Kas teadsid? "Baby blues" (emamasendus) on levinud nähtus, mida kogeb kuni 80% värsketest emadest esimeste nädalate jooksul pärast sünnitust. Sümptomite hulka võivad kuuluda meeleolumuutused, kurbus, nutmine, ärevustunne ja ärritumine. Need tunnused kaovad tavaliselt iseenesest mõne nädala jooksul ning seda peetakse sünnitusjärgsete hormonaalsete muutuste ja emotsionaalsete kohanemiste normaalseks reaktsiooniks.

Iga beebi on ainulaadne ning vanemluses pole üht universaalset lähenemist. Naudi seda teekonda, tähista väikseid võite ja ära ole endaga liiga karm, kui asjad ei lähe plaanipäraselt. Usalda oma sisetunnet, toetu oma tugivõrgustikule ja pea meeles, et saad imeliselt hakkama, üks päev korraga.

Babyluv Studio