Beebi mähkimine on tehnika, mis hõlmab beebi turvalist mähkimist kerge teki või lina sisse, hoides nii beebi käed tihedalt keha kõrval. See annab beebile turvatunde ja mugavuse ning võib samuti aidata vältida beebi enda liigutustest tingitud ärkamist. 

Mähkimine sobib enamasti vastsündinutele kuni 2-3 kuu vanuseni. Kui beebid kasvavad ja hakkavad pöörama, tuleks mähkimine lõpetada, et võimaldada neil vabalt liikuda ning vältida lämbumisohtu.

Babyluv Studio bambusest mähkimistekk, värv forest

Mähkimise eelised


Mähkimisel võib olla mitmeid eeliseid kui seda õigesti teha.

  • Turvatunne ja mugavus: Mähkimine jäljendab tihedalt emaüsas viibimist, pakkudes turvatunnet ja mugavust. See võib aidata beebil rahuneda ja paremini magada.
  • Ehmatusrefleksi vähendamine: Vastsündinutel on tugev ehmatusrefleks, mis võib neid sageli äratada ja und häirida. Mähkimine aitab seda refleksi vähendada, võimaldades beebidel rahulikumalt magada.
  • Pikemate unetsüklite soodustamine: Mähkimine võib aidata pikendada mõnede beebide unetsükleid. Turvalise ja hubase keskkonna loomine võib suurendada beebide võimet ise end rahustada ja uuesti uinuda, kui nad öösel ärkavad.
  • Imetamise soodustamine: Mähkimine võib aidata luua rahuliku ja keskendunud keskkonna imetamiseks. See võib aidata piirata segavaid tegureid ja hoida beebi käed eemal, võimaldades neil segamatult toituda.
  • Nutmise ja koolikute sümptomite vähendamine: Mähkimisega kaasnev õrn surve võib olla rahustava toimega, aidates vähendada nutmist ja koolikute sümptomeid.

    Mähkimisteki materjali ja suuruse valimine


    Vali mähkimisteki või mähkimislina jaoks kerge ja hingav kangas, mis on beebile mugav ja ei põhjusta ülekuumenemist. On mitmeid häid valikuid:

    • Musliin: Musliinist mähkimistekid on kerged, hingavad ja pehmed. Need võimaldavad õhuringlust, mis aitab vältida ülekuumenemist. Musliinist tekk muutub iga pesuga üha pehmemaks, nii et see on beebi jaoks tõeliselt mugav.

    • Bambus: Bambuskangas on tuntud oma hüpoallergeensuse, hingavuse ja keskkonnasõbralikkuse poolest. See on pehme, siidine ja temperatuuri reguleeriv, muutes selle suurepäraseks valikuks mähkimiseks.

    • Puuvill: Puuvill on samuti hea valik mähkimisteki jaoks tänu oma pehmusele ja hingavusele.

    • Flanell: Flanelltekid on pehmed, soojad ja hubased, mistõttu sobivad need külmema kliima puhul ja talvekuudeks.

    Lõppkokkuvõttes sõltub parim mähkimise jaoks kasutatav materjal isiklikest eelistustest, beebi mugavustunnetusest ja kliimatingimustest.

    Mähkimisteki / mähkimislina suurus võib varieeruda, kuid üldjuhul see peaks olema piisavalt suur, et turvaliselt beebit mähkida, võimaldades samal ajal puusade ja jalgade liikumist. Enamik standardseid mähkimistekke on suurusvahemikus 90 x 90cm kuni 120 x 120 cm.

    Babyluv Studio bambusest mähkimistekk / mähkimislina pakend

    Samm-sammuline juhend beebi mähkimiseks


    Toimi beebi mähkimisel järgnevalt:

    • Võta suur, õhuke ja hingav tekk/lina või spetsiaalselt mähkimiseks mõeldud mähkimistekk / mähkimislina. Musliinist, bambusest või puuvillased tekid on populaarsed valikud.
    • Aseta tekk tasasele pinnale (voodi või mähkimislaud) teemandikujuliselt, nii et üks nurk osutab teie poole.
    • Voldi teki ülemine nurk umbes 15 cm alla, et tekiks sirge serv. See voltimine on mähkimise alustamiskoht.
    • Asetage beebi selili, nii et ta õlad oleksid voltimise joonega samal kõrgusel
    • Võta teki vasak nurk ja tõmba see õrnalt üle beebi keha ja lükka see kindlalt selja alla paremal pool, et hoida käed kindlalt keha kõrval.
    • Tõsta teki alumine nurk üles ja voldi see üle beebi jalgade, tagades, et jalakesed saaksid end vabalt liigutada ja painutada.
    • Võta teki parem nurk ja tõmba see üle beebi keha, lükka see vasakule poole beebi alla, tagades, et see ei oleks liiga pingul piirates liikumist või hingamist. Veendu, et tekk ei oleks alakeha ümber liiga pingul, kuna see võib häirida puusade õiget arengut. Mähkimisel peaks beebi jalad saama vabalt liikuda.

    Babyluv Studio bamboo swaddle blanket


    Pea beebi mähkimisel silmas järgmisi asju:

    • Veendu, et beebi oleks mähitud piisavalt tihkelt, aga mitte liialt, jättes ruumi beebi puusadele ja jalgadele vabaks liikumiseks ning korralikuks vereringeks. Mähkimistekk peaks olema käte ja rindkere ümbert tihkem, kuid puusade ümber lõdvemalt, et vältida puusade düsplaasiat.
    • Väldi ülekuumenemist, kasutades kergest materjalist tekki/lina ja riietades beebi vastavalt ruumi temperatuurile. Jälgi hoolikalt beebi kehatemperatuuri.
    • Lõpeta mähkimine kui beebi näitab märke kõhuli keeramisest, kuna see võib suurendada äkksurma sündroomi riski.

    Lõpetuseks, usalda oma sisetunnet. Iga beebi on ainulaadne ja kuigi mähkimine võib paljudele imikutele hästi sobida, võivad mõned seda mitte nautida. Jälgi alati beebit, et tal oleks mugav ja ohutu. Kui sul on mure või küsimusi, on parimaks lahenduseks pöörduda oma lastearsti poole.

    Vaata ka:
    Babyluv Studio bambusest mähkimistekk

    Babyluv Studio musliinist beebitekk
    BIBS musliinist tekk

    Babyluv Studio