Sünnitusjärgne hooldus on viimastel aastatel järk-järgult muutunud. Uuringud näitavad üha enam, kui tähtis on ema ja lapse pidev hooldus pärast sündi. Paljudes riikides on see emade ja imikute haigestumise vältimiseks parim lahendus (1). Viimastel aastatel on uuringud näidanud, et sünnitusjärgne hooldus parandab emade teadmisi, hoiakuid ja oskusi, mis on seotud lapsevanemaks olemisega, ema vaimset tervist, ema elukvaliteeti ja ema füüsilist tervist. Sel perioodil võivad sünnitusjärgsed koduvisiidid oluliselt vähendada levinud tüsistusi ja suurendada emade rahulolu (2).

Naised, kellele võimaldatakse pärast sünnitust professionaalset tuge ja koduvisiite vastavalt nende enda vajadustele, saavutavad kiiremini toimetulekutunde (3), mis võimaldab neil uues olukorras võimalikult suures ulatuses ise vastutada. Sünnitusjärgsel perioodil tagab koduvisiit turvalise keskkonna ja rahuliku meeleolu, tänu millele paraneb nii ema elukvaliteet, kui ka füüsiline ja vaimne tervis. Naised on tõdenud, et tunnevad ennast kindlamalt, kui saavad oma emotsioonidest ja muredest ämmaemanda või tervishoiutöötajaga oma kodus vestleda. Uuringud on näidanud, et kodukülastused täiendavad nii emaks olemiseks vajalikke teadmisi kui ka suhtumist ja oskusi, mis on seotud lapsevanemaks olemisega.

Imetamisnõustamine doula koduvisiidi ajal

Imetamisnõustamine doula koduvisiidi ajal.


Maailma Terviseorganisatsioon (4) soovitab igale emale ja lapsele võimaldada vähemalt neli sünnitusjärgset visiiti: esimesel päeval pärast sündi (24h), 3. päeval pärast sündi (48–72 tundi), 7.-14. päeval pärast sündi ja seejärel 4-6 nädalat pärast sündi. Koduvisiite peaksid pakkuma ämmaemandad või kvalifitseeritud teenusepakkujad, st õed. Meie CARÀ kliinikus teevad koduvisiite nii doulad kui ämmaemandad.

Nende soovitus on koduvisiitidel hinnata haavade paranemist, muutusi soolestikus, sünnitusjärgset verejooksu, emaka kokkutõmbeid ja tundlikkust, peavalusid, väsimust ja seljavalu ning rinnaga toitmist ja valu rinnas. Tähelepanu tuleb pöörata ka emotsionaalsele ja vaimsele heaolule ning välja selgitada, kas ja milline on naise tugisüsteem, mis igapäevatoimetustega toime tulla aitab.

Kas teadsid?

    Paljudel lääneriikidel on juba sünnitusjärgne hooldussüsteem olemas. Näiteks Saksamaal (5) on emal ja tema uuel perel õigus ühele ämmaemanda koduvisiidile päevas ja seda kuni 10 päeva jooksul pärast sündi. Kokku on igal perel võimalus ämmaemandaga enda kodus kohtuda 16 korda kuni beebi 12-nädalaseks saamiseni. Sünnitusjärgne koduvisiit on haigekassa poolt rahastatud.

    Eestis pakub sellist teenust meie CARÀ kliinik, mis pakub kogu perele tuge nii raseduse ja sünnituse ajal, kui ka sünnitusjärgsel ajal pakkudes ämmaemandate sünnitusjärgseid koduvisiite, - nii nagu seda tehakse näiteks Saksamaal. 

    Täiendavad allikad

    1Women's Perceptions of Quality and Benefits of Postpartum Care
    2. Postpartum home care and its effects on mothers’ health: A clinical trial
    3. Home visits by midwives in the early postnatal period
    4. Postnatal Care for Mothers and Newborns. Highlights from the World Health Organization 2013 Guidelines
    5. Hebammenhilfe - was steht Ihnen zu?

    Babyluv Studio